Německá ekonomika ztrácí dech, brzdí ji dluhy v eurozóně

Motor evropské ekonomiky se možná začíná zadrhávat. Přední německé ekonomické instituty poopravily optimistický odhad pro příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Místo původních dvou procent by měla německá ekonomika růst maximálně o 8 desetin procenta. To je špatná zpráva i pro české podniky, které jsou na Německu závislé.

Německou ekonomiku brzdí hlavně dluhové problémy eurozóny a zpomalení globálního růstu. Podle ekonomických expertů navíc hrozí, že problémy s eurem přerostou v bankovní krizi. Že by se opakoval scénář jako po krachu banky Lehman Brothers, ale nečekají.

Navzdory špatným hospodářským vyhlídkám by měl i nadále klesat počet lidí bez práce. V tuto chvíli má Německo nejnižší nezaměstnanost od sjednocení země a v příštím roce by měly být bez práce jen 2 miliony 800 tisíc lidí.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme