Německá kancléřka je před zahájením summitu EU v izolaci

Řecko potřebuje další peníze, aby se vyhnulo bankrotu. Německá kancléřka Angela Merkelová se ale zatím brání sílícímu tlaku zvýšit kapacitu záchranného fondu. Berlín naopak prosazuje, aby kontrolu nad řeckým rozpočtem převzaly mezinárodní organizace. Otevřeně to pro nejčtenější německý deník Bild prohlásil vicepremiér a ministr hospodářství Phillip Rösler.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu | Zdroj: Reuters

Nedokážou-li Řekové sami prosadit úsporná opatření a zavést nutné reformy, musí podle německého ministra hospodářství nad jeho rozpočtem převzít kontrolu mezinárodní instituce, například Evropská unie.

Podle Ilony Švihlíkové z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů to ale není dobrý nápad. Řecko by se tak prý stalo ekonomickým protektorátem Unie. „Papandreovi bylo nemilosrdně zaříznuto referendum, které chtěl vypsat dalším škrtům,“ upozorňuje Švihlíková na první náznaky nedemokratických tendencí EU vůči Řecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byla Ilona Švihlíková

Dodává, že v tuto chvíli jde o samotnou suverenitu Řecka, která je zeslabená a ohrožená tlakem Mezinárodního měnového fondu i finančních trhů.

Podle německých médií se dohled Unie nad řeckým rozpočtem nelíbí ani německým partnerům a dokonce z řad vládních poslanců zaznívá varování před tím, aby Německo neprosazovalo něco, na co by samo nebylo ochotno přistoupit.

Naopak ze strany mezinárodního fondu a zemí eurozóny roste tlak na Německo, aby souhlasilo s navýšením finančního příspěvku do Evropského stabilizačního mechanismu. Kancléřka Merkelová ale v tuto chvíli takový krok odmítá.

Ilona Švihlíková si myslí, že za současného stavu by pro Řecko bylo nejlepší z eurozóny vystoupit. „Ekonomika skutečně není schopná euro unést, ne v té podobě, v jaké je dnes eurozóna nastavena,“ vysvětlila ve Světě o deváté na Rádiu Česko.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Roman Chlupatý, Petra Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme