Německá kancléřka Merkelová ujišťuje Čínu o stabilitě eurozóny

Eurozóna má absolutní politickou vůli stabilizovat jednotnou měnu, prohlásila v Pekingu Angela Merkelová po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Podle kancléřky existuje politická vůle učinit z eura opět silnou měnu. Peking na oplátku slibuje další investice do evropských dluhopisů. Takové jsou dosavadní výsledky návštěvy Angely Merkelové v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a čínský premiér Wen Ťia-pao na jednání v Pekingu

Německá kancléřka Angela Merkelová a čínský premiér Wen Ťia-pao na jednání v Pekingu | Zdroj: Reuters

Kancléřka Merkelová je v Pekingu už podruhé během krátké doby, důvody jsou pochopitelně ekonomické. Čína neskrývá znepokojení nad pokračující finanční krizí v eurozóně, zejména v jihoevropských zemích a Evropská unie na druhé straně potřebuje udržet příliv čínských investic.

A i když dnes premiér Wen Ťia-pao po rozhovorech s Angelou Merkelovou vyjádřil ochotu dále kupovat evropské dluhopisy, dodal, že vážné obavy zůstávají. Častější frekvence návštěv Merkelové v Pekingu souvisí s tím, jak Peking vnímá roli Berlína v celé Evropě, tedy že ho považuje za nejsilnějšího hráče. Také polovinu exportu z EU do Číny představují právě německé produkty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě kancléřky Merkelové v Číně mluvil Robert Mikoláš ze zahraniční redakce

Z Pekingu už také přišla zpráva, že v době návštěvy německé kancléřky byla podepsána dohoda o dodávce 50 airbusů do Číny za 3,5 miliardy dolarů. Neznamená to ale, že je zažehnán spor mezi Evropskou unií a Čínou kvůli emisním povolenkám.

Pro evropského výrobce letadel jde samozřejmě o velkou zakázku, na druhé straně však Airbus původně očekával, že do Číny dodá sto A320 za zhruba 9 miliard. A právě konflikt o zapojení čínských leteckých společností do obchodování s emisními povolenkami zmařil Airbusu kontrakty až za 14 miliard.

Úspěch je tudíž jen částečný, v každém případě jde ale o vůbec první takovouto dohodu od vypuknutí sporu. Mimochodem, Merkelová navštíví i montážní linku Airbusu u Tchien-ťinu, kam z Pekingu pojede rychlovlakem.

Vztahy nejsou bez problémů

Vztahy mezi Německem a Čínou ale zdaleka nejsou tak bezproblémové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Německé firmy si totiž v Číně stále stěžují na porušování práv duševního vlastnictví, politické tlaky a zasahování čínských úřadů do jejich činnosti.

Německo také jako už jedna z posledních evropských zemí mluví při jednání s čínskými představiteli o porušování lidských práv a situaci v Tibetu. A Merkelová musí řešit i stížnost německých novinářů působících v Číně na tamní úřady, které jim brání v práci.

Robert Mikoláš, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme