Německá kancléřka veze do Číny nabídku na stovku airbusů

Evropský výrobce letadel Airbus očekává od nadcházející návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v Číně objednávku stovky letadel typu A320. Ve hře je zhruba 180 miliard korun. Čína kontrakt zřejmě podepíše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letoun Airbusu A320neo

letoun Airbusu A320neo | Zdroj: ČTK

Německou kancléřku do Číny doprovází skupina podnikatelů, mezi nimi mimo jiné Tom Enders, šéf evropského konsorcia EADS, mateřské firmy Airbusu.

Na programu cesty je návštěva závodu v Tchien-ťin, kde se airbusy pro Čínu částečně montují. A zvláště v Asii bývá zvykem, že se podobné velké kontrakty uzavírají za účasti vrcholných politiků.

Zakázka by byla první výraznou objednávkou z Číny od vypuknutí sporu mezi Pekingem a Evropskou unií kvůli emisním povolenkám v letecké dopravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínskou objednávku na stovku airbusů se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

Evropská unie je začala vybírat od leteckých společností od počátku letošního roku. Čína kvůli tomu zrušila předchozí dohody na koupi letadel za 14 miliard dolarů a do obchodu s nimi se i po případném obchodu s Airbusem zřejmě nezapojí.

Brusel si od povolenek slibuje omezení škodlivých skleníkových plynů v ovzduší, Čína ale považuje povolenky za obchodní barieru, která podle ní poškodí cestující i celou leteckou přepravu. Podobně se k povolenkám staví i USA a Kanada, výrobci letadel i letecké společnosti.

Airbusu se na trhu daří

Evropský Airbus překonal americké boeingy v prodeji v 10 z posledních 11 let. Od roku 2003 také dodal více letadel odběratelům. Loni získal 1420 objednávek na nová letadla, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví. Boeing přijal 805 objednávek.

Letos ale chtějí Američané Airbus z pozice největšího výrobce letadel sesadit. K dnešnímu dni získal Boeing nové objednávky na 700 letadel, zatímco Airbus ke konci července pouze na 270.

Aerolinky si objednávají hlavně letadla pro lety na středně dlouhé vzdálenosti a největší zájem je v Asii.

Jaroslav Skalický, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme