Německá nadace představila koncept nové neziskové ratingové agentury

Vznik nové ratingové agentury je na spadnutí. Informoval o tom německý server Handelsblatt. Německá nadace Bertelsmann totiž představila koncept nové neziskové ratingové agentury, která by konkurovala těm dnes už zavedeným. Do pozadí tak odsouvá koncept dlouho připravované evropské ratingové agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle ředitele nadace Guntera Thielena je nutné vytvořit nezávislou instituci, která by hodnotila rizikovost poskytování úvěrů státům.

Ředitel konzultingu společnosti Delloite, Luděk Niedermayer se domnívá, že vlastnická struktura a její cíle mohou výrazným způsobem nezávislost agentury podpořit.

Na rozdíl od amerických společností Standard & Poor`s, Moody`s a Fitch by nově vznikající agentura hodnotila jen země a mezinárodní organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné nové ratingové agentuře mluvil na Rádiu Česko Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, ředitel konzulting společnosti Delloite

„Byznys ratingových agentur je něco, co potenciálně ohrožuje stabilitu finančních trhů. Problém agentur je v několika dimenzích. Jednou z nich je to, že agentura je placena jak těmi, jejichž bonitu hodnotí, tak těmi, kteří jsou odběrateli toho hodnocení. Zároveň má své akcionáře, kteří vyžadují, aby ta firma byla zisková,“ vysvětluje Niedermayer.

„Problém vidím v tom, že v případě, kdy by ta agentura prováděla velmi kvalitní hodnocení, ale pouze velmi úzkého spektra subjektů, tak její jednotkové ceny hodnocení by byly velmi vysoké. A je otázkou, zda by byl finanční trh schopný a ochotný platit za takto výrazně dražší rating, než kterému se mu dostává od stávajících ratingových agentur. V případě, že by nebyl schopen platit, je otázkou, z čeho by ta agentura platila svůj provoz. A zda by si mohla dovolit platit tak kvalitní analytiky, aby to hodnocení bylo kvalitní. Celé to tedy běhá v takovém začarovaném kruhu, který není jednoduché přetnout,“ pokračuje Niedermayer.

Dříve se spekulovalo o vzniku samostatné evropské ratingové agentury. List Financial Times Deutschland přinesl nedávno informaci, že se nenajde k jejímu vytvoření dost peněz.

„Myslím si, že to byl úplně špatný nápad. Zvláště v kontextu toho, že řada evropských politiků dala najevo, že doufá, že tato nově vzniklá ratingová agentura bude mít větší pochopení pro rizikovost evropských států, čímž poslali signál finančnímu trhu, že hodnocení nebude spolehlivé, protože by mohlo být politicky ovlivněné. Čili myslím si, že to nebyla slibná cesta kupředu, a pokud něco takového nevznikne, nepovažuji to za problém,“ dodává ředitel konzultingu společnosti Delloite Luděk Niedermayer.

pir, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme