Německá opozice je proti navýšování záchranného fondu ESM, chce hlasování v parlamentu

Evropští krizoví manažeři hledají nové finanční zdroje pro evropský záchranný deštník ESM. S velkorysou pomocí soukromých investorů ale minimálně německé ministerstvo financí nepočítá. Navýšení objemu záchranného fondu z 500 miliard eur na 2 biliony považuje bez pomoci soukromníků za 'iluzorní'. Zečtyřnásobení kapacity fondu odmítá i německá opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Navyšování fondu ESM by mělo proběhnout dvěma způsoby. Jednak by peníze ve fondu kryly riziko spojené s nákupem dluhopisů postižených zemí do výše 20–30 procent, čímž se může matematicky dosáhnout iluzorního navýšení.

Druhou možností navýšení kapitálu je za pomoci fondů společného investora, kdyby se společní investoři rozhodli společně s ESM nakupovat dluhopisy určitých zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o navyšování fondu ESM řekl na rádiu Česko analytik Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic

Oba tyto nástroje jsou ale rizikové, protože v případě poklesu hodnoty dluhopisů by fond ESM byl tím prvním, který by nesl odpovědnost v rámci toho pojištění.

I když navyšování není v rozporu se smlouvou o založení ESM, je podle analytika Vladimíra Bartovice pochopitelné, že se tomuto opatření německá opozice brání. I podle německého ministerstva financí by hlasování parlamentu kroku přineslo větší politickou podporu.

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové velmi závisí na postoji opozice k záležitostem eurozóny. V minulosti byla již několikrát kvůli odpůrcům ve vlastních řadách odkázána na hlasy nevládního tábora.

Kromě Německa může být hlasování nutné také na Slovensku, kde jakýkoli krok vlády v evropských záležitostech musí mít mandát parlamentu.

Podle informací německého týdeníku Der Spiegel by společnou dohodu o ESM mohli zablokovat také Finové, kteří se domnívají, že by takový krok znamenal obrovský zásah do smlouvy o vzniku ESM.

Analytik Bartovic se stejně jako německá opozice domnívá, že navýšení fondu je pouze iluzorním opatřením a použitím finančních pákových efektů.

„Celkové zadlužení Španělska a Itálie v tomto momentu představuje 2,6 bilionu eur, což je vyšší hodnota než celý záchranný fond. Navýšení by neznamenalo nějaká výrazné zvýšení pravděpodobnosti záchrany zemí oproti stávajícímu stavu,“ dodává Bartovic.

Rádio Česko, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme