Německá sociální demokracie chce vyšší daně pro bohaté

Zvýšení daňové sazby pro nejbohatší obyvatele Německa žádá tamní sociální demokracie. Posun daňové sazby pro movité Němce by měl státní pokladně ročně přinést až jednu miliardu eur. Návrh SPD ale naráží na odpor konzervativních partnerů z velké koalice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Berlína, Rosenthaler Straße

V ulicích Berlína, Rosenthaler Straße | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Hlavně bavorská CSU chce daně drasticky snižovat a ne zvyšovat. "Chceme snížení daňové zátěže pro každého", hlásá bavorský ministr financí Georg Fahrenschon.

Deník Rheinische Post ale zjistil, že sociální demokraté plánují posunout daňovou sazbu pro nejbohatší spoluobčany ze 45 na 47,5 procenta. Kromě toho chce SPD taky dramaticky snížit spodní hranici příjmů, která tuto skupinu definuje.

Ministr financí, sociální demokrat Peer Steinbrück si myslí, že je takovýto krok ospravedlnitelný. Dodatečné prostředky získané touto cestou by podle něj putovaly do vzdělání.

Přečtěte si také:
OECD zařadila na seznam daňových rájů Belgii, Lucembursko a Rakousko
Evropská unie se dohodla na snížení DPH u některých služeb
Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným, Německo je proti
Německo: Vládní balíček na podporu ekonomiky schválila i Spolková rada
Německo hlásí nejprudší nárůst nezaměstnanosti za poslední 4 roky

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme