Německá vláda bude garantovat všechny soukromé vklady v bankách

500 - 1000 miliard eur. To je předpokládaná hodnota státní garance německé vlády za vklady soukromých střadatelů. K tomuto kroku se spolkový kabinet odhodlal v atmosféře nejistoty ohledně osudu společnosti Hypo Real Estate. K její záchraně by měl přispět nový plán, na kterém se shodla spolková vláda spolu se zástupci bank a bankovního dozoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Hypo Real Estate

Banka Hypo Real Estate | Zdroj: ČTK

Těsně před zahájením obchodování na asijských burzách se tak podařilo na poslední chvíli dohodnout nový balíček na záchranu oslabené mnichovské banky. Předcházející plány totiž nevyšly po nedohodě státu se soukromými bankami.

Ani nový záchranný balíček pro banku Hypo Real Estate ale nedokázal uklidnit německé finanční trhy. Hned během prvních minut obchodování na frankfurtské burze akcie mnichovské hypoteční banky ztratily poloviny své hodnoty.

Množí se hlasy volající po odchodu managementu mnichovského finančního ústavu. K rezignaci vyzval předsedu představenstva Georga Funkeho dokonce ministr financí Peer Steinbrück. Vedení Hypo Real Estate se klade za vinu, že tajilo skutečný rozměr problémů banky, což způsobilo krach prvního balíčku na její záchranu.

Podobně jako před pár dny Irsko a Řecko se tedy i Německo odhodlalo k neobvyklému kroku s cílem stabilizovat ohrožený bankovní sektor. "Soukromí střadatelé se o své vklady nemusejí obávat," vzkázala veřejnosti kancléřka Angela Merkelová. Šéf německého bankovního dozoru Jochen Sanio označil dojednaný balíček za "dobrý výsledek".

Unijní komisařka Neelie Kroesová ale neomezené státní garance označila za diskriminační opatření. Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn ještě před tím zdůraznil, že Evropa se musí k finanční krizi postavit jednotně a vyvarovat se toho, aby každá země jednala na vlastní pěst.

Celková hodnota německé pomoci se zvýšila na 50 miliard eur. Beze změn zůstal podíl státu ve výši 35 miliard. Mluvčí ministerstva financí Torsten Albig slíbil, že daňovým poplatníkům nevzniknou žádné další náklady. Zbylých 15 miliard pak poskytne soukromý finanční sektor.

České ministerstvo financí nehodlá zvýšit záruky za bankovní vklady, a to ani v souvislosti s finanční krizí ve světě, ani kvůli posilování naší měny. Jak Radiožurnálu řekl náměstek minstra financí Eduard Janota, není k tomu důvod. Všechny naše bankovní domy byly v minulých šesti letech před privatizací totálně očištěny od špatných úvěrů. A jsou proto v dobré kondici.

"Střadatelé mají garantovanou výši vkladu z pohledu pojištění do částky 25 tisíc euro. V dané chvíli na těchto pravidlech nebudeme nic měnit. Záleží na střadatelích, jestli se rozhodnou pro strategii, že budou mít vklady u jedné banky či si svůj celkový vklad rozloží do více bank," konstatoval náměstek Janota.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme