Německá vláda chce zavést kvóty pro ženy ve vedení podniků

Povinné kvóty pro ženy je téma, které se čas od času objeví, ať už jde o politiku nebo hospodářství. A vždy vyvolává bouřlivé reakce. O zavedení kvót ve vedení průmyslových podniků uvažuje německá vláda. K roztržce nyní v této souvislosti došlo mezi dvěma ministryněmi spolkové vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena u počítače

Žena u počítače | Foto: Comstock Images

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová, dnes 90 ze 100 největších německých podniků nemá ve vedení ani jednu ženu.

Ministryně práce Ursula von der Leyenová chce proto prosadit povinné 30 procentní zastoupení žen v představenstev firem. S tím však nesouhlasí ministryně pro rodinu Kristina Schröderová, která je pro určitou flexibilitu a povinné kvóty považuje za špatný krok. Podle ní by mělo jít jen o doporučení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá vláda chce zavedení kvót pro ženy ve vedení průmyslových podniků. O tématu v Odpoledním Radiožurnálu hovořila berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová.

„To ale zase kritizuje šéfka parlamentní frakce Zelených. Tvrdí, že když nepůjde o povinnost, firmy se nebudou snažit. A například premiérka Severního Porýní Vestfálska Hannelore Kraftová z opoziční SPD chce dokonce 40 procentní kvótu,“ přiblížila zpravodajka.

Dodala, že zatímco ve vedení průmyslových podniků je v Německu žen nedostatek, jejich zastoupení ve vrcholných politických funkcích je vysoké. „Německo má kancléřku, pět ministryň a letos se může rozšířit počet ministerských předsedkyň jednotlivých spolkových zemí,“ přiblížila.

„A mimochodem prestižní týdeník Spiegel, který má tento týden kvóty pro ženy jako titulní článek, zamířil do vlastních řad a ukázalo se, že i v časopisu z 32 vedoucích pozic jsou jen dvě obsazené ženami,“ dokreslila zpravodajka.

Co se týče poměru platů muži versus ženy, je podle ní v Německu realita vůči ženám neúprosná. „V průměru mají ženy o 23 procent nižší platy než muži,“ přiblížila.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme