Německá vláda: HDP poroste příští rok jen o procento

Německá ekonomika v příštím roce prudce zpomalí. Zatímco letos ekonomové počítají s tím, že hospodářství našich sousedů vzroste o 2,9 procenta, pro příští rok německá vláda výhled růstu HDP výrazně snížila na pouhé jedno procento. Původní odhad počítal s hospodářským růstem ve výši 1,8 procenta. Hlavním důvodem zpomalení ekonomického růstu má být slabší vývoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Bundestagu, Berlín, Německo

Budova Bundestagu, Berlín, Německo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše je prognóza německé vlády realistická a možná i optimistická. „Někteří analytici se obávají toho, že by Německo kvůli dluhovým potížím v eurozóně mohlo projít recesí,“ řekl ve Světě o druhé na Rádiu Česko Mokráš.

Německo brzdí především problémy jižních zemí, které bojují s vysokým předlužením. Důsledkem je podle Mokráše špatná poptávka v celé eurozóně. Jako další důvod vidí také zpomalení velkých rozvíjejících se ekonomik způsobené utahováním měnových politik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl analytik České spořitelny Luboš Mokráš

Pro českou ekonomiku, která je na německém hospodářství hodně závislá, bude zpomalení Německa znamenat pomalejší růst. Luboš Mokráš předpokládá, že poroste pomalu domácí poptávka a Česko bude závislejší na domácím exportu. Zpomalení nejsilněji pocítí subdodavatelé pro německé exportéry.

Vliv propadu Německa na českou ekonomiku je podle Mokráše nevyhnutelný. „Vláda se v současné době snaží spíše stabilizovat státní finance, to znamená nedá se předpokládat, že by kvůli zpomalení Německa mohla podniknout nějaká opatření ve stylu vyšších vládních výdajů,“ uvedl Mokráš a dodal:

„Česká vláda předpokládá v příštím roce poměrně optimistický růst české ekonomiky 2,5 procenta a dá se předpokládat, že kvůli Německu bude růst pomalejší. To by mohlo vést k tomu, že bude česká vláda naopak výdaje snižovat.“

Podle Mokráše bude zpomalení citelné pro celý region střední Evropy. Nejen Česko, ale i Polsko, Slovensko, nebo Maďarsko jsou totiž subdodavatelé do Německa. Pro ostatní státy v Evropě budou prý mnohem důležitější dopady jejich vlastních problémů.

Zotavení ekonomiky nemusí podle Mokráše trvat dlouho. Dle jeho slov dojde k postupnému obnovení dynamiky růstu rozvíjejících se ekonomik jako je Čína a tyto exportní trhy budou poskytovat dostatek příležitostí pro německé exportéry i pro české subdodavatele.

Vladimír Kroc, Naďa Bělovská, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme