Německá vláda nezruší atomovou daň

Etická komise dnes předá německé vládě zprávu, ve které navrhuje ukončení provozu všech jaderných reaktorů nejpozději do deseti let. Vládní koalice se v neděli večer zároveň dohodla, že atomovou daň, kterou měli zaplatit provozovatelé jaderných elektráren na německém území, nezruší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Petr Zettner

Původně se předpokládalo, že vládní koalice energetickým koncernům daň odpustí výměnou za předčasné ukončení provozu jaderných reaktorů. Peníze ale mají sloužit na investice do alternativních zdrojů energie.

„Projekt pro budoucnost" etické komise obsahuje kromě uzavření jaderných elektráren také požadavek na zvýšení účinnosti elektrických spotřebičů, zavedení čisté uhelné technologie spalování, ale i nalezení trvalého úložiště jaderného odpadu.

Debata o předčasném uzavření reaktorů rozdělila vládní koalici. FDP se na rozdíl od CDU brání stanovení konkrétního data. Opoziční SPD dala najevo, že je připravena k dohodě. Ovšem za podmínky, že bude jasně stanovená energetická koncepce Německa.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme