Německá vláda omezila podporu fotovoltaiky

Německá vláda brzdí solární boom. Kabinet kancléřky Merkelové rozhodl o omezení státních dotací elektřiny ze solárních zdrojů o 20 až 30 procent. Nová pravidla začnou platit už od 9. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Feldheim.

Feldheim. | Foto: Klára Stejskalová

V případě solárních parků půjde o třicetiprocentní snížení podpory. Za jednu kilowatthodinu tak budou dostávat jen 13,5 centu. Obří solární farmy s výkonem vyšším než 10 megawattu nedostanou od 1. července dotace žádné.

Těm, kteří mají fotovoltaické panely na střechách domů, klesnou subvence o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu za kWh. V současnosti má na střechách nainstalované solární panely více než 800 000 soukromníků.

Důvodem tohoto kroku je boom solárních panelů a vzhledem k vysokým dotacím rostoucí náklady na ceny energií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Radiožurnálu mluvila německá zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Snížení dotací ostře kritizuje německá opozice, podle které jde o útok na energetickou transformaci. Zástupci solárního odvětví zase hrozí ztrátou desítek tisíc pracovních míst.

Experti ale nečekají, že by solární boom skončil. Klesají totiž vstupní investice a jde tedy stále o lukrativní zisky.

Solární elektřina pokrývá zhruba tři procenta spotřeby země, bez státních dotací je ale nerentabilní. Německo je v současnosti v oblasti solární energie světovou jedničkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik J&T banky Michal Šnobr mluví o snížení dotací pro solární energii ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Podle analytika J&T banky Michala Šnobra německé fotovoltaické parky škrtnutí třiceti procent dotací určitě ustojí, protože stávajících solárních parků se toto omezení netýká.

„Omezení se týká těch, které měly v budoucnu vzniknout a myslím, že samotné toto opatření způsobí, že do budoucna bude v Německu vznikat podstatně méně solárních elektráren,“ uvedl analytik.

Situace v České republice

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková mluvila o úplném zastavení vyplácení dotací na fotovoltaiku.

„Já to jako úplně reálné nevidím. Fakticky k tomu omezení už došlo a bude docházet,“ řekl Michal Šnobr.

V České republice tak podle něj už budou vznikat pouze malé elektrárny na střechách domů či průmyslových hal.

Před zastavením podpory varovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace, neboť by to znatelně zvýšilo cenu energie pro běžné odběratele.

Klára Stejskalová, Lucie Husárová 1, pir, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme