Německá vláda prosadila daňové úlevy

Nová německá vláda si může oddychnout. Horní komorou parlamentu se jí podařilo doslova a do písmene protlačit kontroverzní balíček daňových škrtů. Ten čítá opatření v celkové hodnotě osm a půl miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postupimské náměstí v Berlíně

Postupimské náměstí v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Celý zákon má sloužit urychlení hospodářského růstu. Z těch 8,5 miliard škrtů by měli profitovat hlavně dědicové, firmy, rodiny s dětmi a také provozovatelé hotelů.

"Právě ,dárek hoteliérům', jak se v Německu říká, tedy snížení DPH u hotelových noclehů z devatenácti na sedm procent je velmi sporný. Napadá ho řada expertů a distancoval se od něj i ministr financí. Jen toto jedno opatření přijde stát ročně na miliardu eur," říká zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek mluvil na Rádiu Česko o nových daňových úlevách v Německu.

Stagnující domácí spotřebu by mělo posílit zvýšení nezdanitelné položky na děti a zvýšené příspěvky na ratolesti.

Odpor byl silný

Osmi a půl miliardový plán daňových škrtů se řadě spolkových zemí, především těm chudším, nelíbí. Opatření znamená nižší příjmy z daní pro spolkové státy i pro obce. Jedním z nejhlasitějších kritiků bylo Šlesvicko-Holštýnsko, které má na daňových úlevách tratit asi 130 miliónů eur ročně.

Na poslední chvíli se podařilo dohodnout pomoc spolkové vlády při boji chudších spolkových zemí s vlastními dluhy. Regiony se také mohou těšit na dotace na vzdělávání. Přímých finančních kompenzací se ale z Berlína nedočkají.

Jiří Hošek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme