Německá vláda se chystá přijmout velkorysý plán na pomoc vlastním bankám

Německá vláda intenzivně pracuje na plánu, kterak najednou posílit oslabené bankovní domy v zemi. Podle ministra financí Peera Steinbrücka berlínská vláda 'nemůže zachraňovat jednu banku po druhé'. Nutnost přijetí mimořádného centrálního opatření k překonání krize důvěry na finančních trzích zdůraznil taky šéf německé centrální banky Axel Weber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německá banka Hypo Real Estate

německá banka Hypo Real Estate | Zdroj: ČTK

Mluvčí kabinetu Ulrich Wilhelm ale prohlásil, že vláda zatím nepřijala příslušné politické rozhodnutí a že zkoumá všechny alternativy. Podle serveru Welt.ONLINE Berlín zvažuje poskytnutí státních garancí za mezibankovní půjčky v řádech stovek miliard eur.

Kabinet taky zkoumá možnost přímých úvěrů bankám i poskytnutí vlastního kapitálu v řádech desítek miliard eur. Výměnou by stát získal podíly v bankovních domech. Welt.ONLINE ale zároveň napsal, že uvnitř CDU kancléřky Merkelové se vůči plánu zdvihla vlna odporu.

Podle zmíněného serveru si spolkový kabinet vzal příklad z obdobného 'podpůrného balíčku' britské vlády. Ta dá 50 miliard liber na záchranu ostrovních bank.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme