Německá vláda údajně zvažuje poskytnutí půjčky ohrožené automobilce Opel

Spolkový kabinet kancléřky Angely Merkelové údajně zvažuje poskytnutí půjčky oslabené automobilce Opel. Napsal to deník Financial Times Deutschland. Přímý vstup státu do ohrožené firmy se ale stále považuje za nepravděpodobný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto - Opel

Auto - Opel | Foto: Motožurnál

Okamžitá půjčka by pro Opel představovala mnohem rychlejší a efektivnější pomoc než dlouhodobé státní garance, o kterých se spekuluje. Není totiž jisté, jak rychle by se našly bankovní ústavy, které by automobilce peníze půjčily.

Podle informací německých médií hrozí Opelu, který patří americkému koncernu General Motors, možná už v květnu platební neschopnost.

Oficiálně zatím německá vláda nevylučuje žádnou z variant. Podmínkou finanční pomoci státu každopádně zůstává předložení návrhu na další fungování automobilky.

Zatímco kancléřka Angela Merkelová zvolila při záchraně Opelu vyčkávací taktiku, vicekancléř a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier volá po celoevropské iniciativě a poskytnutí státních garancí.

Přečtěte si také:
Lídři EU se předběžně dohodli na nových pravidlech finančních trhů
Německo: Vládní balíček na podporu ekonomiky schválila i Spolková rada
Prognózy varují před dalším propadem německé ekonomiky
Automobilka Daimler musí šetřit
Německá ekonomika se dál propadá

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme