Německá vláda žádá rozhodnutí o budoucnosti automobilky Opel během příštího týdne

Berlínská vláda ztrácí trpělivost ohledně osudu automobilky Opel. Ministr hospodářství Guttenberg žádá po mateřském koncernu General Motors, aby se rozhodl nejpozději příští týden. Německo upřednostňuje prodej firmy novému investorovi. Američané ale v posledních spekulují o tom, že by si Opel nakonec ponechali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

"Smlouvy připravené k podpisu leží na stole a na to musí General Motors reagovat," uvedl Karl-Theodor zu Guttenberg v televizi ARD.

Spolková vláda dlouhodobě preferuje prodej Opelu kanadsko-rakouské firmě Magna. Ve hře je ale ještě druhý investor a sice belgický RHJ International.

Podle kancléřky Angely Merkelové nemá Berlín žádné oficiální náznaky, že by si zestátněný General Motors chtěl německou automobilku nakonec ponechat.

Média ale spekulují o tom, že chce americký koncern do Opelu investovat miliardu eur a začlenit ho zpět do svého impéria. Agentura DPA například uvedla, že podle jejího zdroje General Motors nevylučuje kolaps jednání o prodeji německé divize Opel a mohla by tuto divizi zachránit sama. V takovém případě by divize zůstala v jejím stoprocentním vlastnictví.

To by ovšem mimo jiné znamenalo vrácení překlenovacího úvěru od německé vlády ve výši jedné a půl miliardy eur.

Opel má nyní v Evropě kolem 55 tisíc pracovníků. Ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí, automobily ale vyrábí také v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Automobilku General Motors donutila k prodeji Opelu tíživá finanční situace. Teprve nedávno opustila bankrotový režim poté, co se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik.

Očekává se rozhodnutí General Motors o osudu Opelu
Německou vládu mrzí odklad rozhodnutí o prodeji Opelu, optimismus ale neztrácí
General Motors prý záměrně protahuje prodej firmy Opel

Jiří Hošek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme