Německá vláda zvažuje mýtné pro osobní auta

Německá vláda evidentně stále koketuje s myšlenkou zavedení mýtného pro osobní auta. Politicky sice tyto kontroverzní plány odmítá. Jak ale zjistil deník Financial Times Deutschland, ministerstvo dopravy pokračuje v expertní studii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta a kolona

Auta a kolona | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Ekonomický deník zjistil, že návrh koncepce je už v pokročilé fázi a počítá se zavedením dálniční známky, za kterou by řidiči zaplatili zhruba sto eur ročně. Na projektu se spolu s ministerstvem dopravy podílí firma Ages, která provozuje systém mýtného pro kamiony.

Podle jejího šéfa Rolfa Herzoga by výběr poplatků mohl být odstupňován podle ekologické šetrnosti vozu a denní doby, během níž by motorista německé dálnice zatěžoval.

Zavedení mýtného by ročně do státní pokladny mohlo přinést asi čtyři miliardy eur. Myšlenku hned na začátku funkčního období podpořil ministr dopravy Peter Ramsauer z CSU. Po kritice z kancléřského úřadu se ale od zpoplatnění silniční sítě distancoval.

Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme