Německá vláda zvýší odhad ekonomického růstu

Německá ekonomika začíná pomalu nabírat na tempu. Ministr hospodářství Michael Glos má dnes zvýšit vládní prognózu ekonomického růstu. Podle šesti nejvlivnějších ekonomických institucí v zemi by navíc Německo mohlo v příštích letech překvapivě dodržet pravidla takzvaného Paktu stability.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

V posledních čtyřech letech Německo nedokázalo schodek svých veřejných financí vtěsnat do limitu tří procent HDP. Podle expertů by se to ale v příštích letech mělo podařit.

Úsporná opatření k tomu ale nepostačí, a tak kancléřka Merkelová trvá od roku 2007 na zvýšení DPH z 16 na 19 procent. Stejně tak zmizí některá dosavadní daňová zvýhodnění.

Ministr Glos by měl dnes vládní odhad hospodářského růstu posunout na 1,6 procenta a prognóza předních ekonomických institutů je ještě o dvě desetiny vyšší. Ministr financí Peer Steinbrück se ale bojí, že optimistická očekávání ohledně hospodářského růstu povedou ke značnému tlaku na růst výdajů.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme