Německá vládní koalice se pře o to, kdy vypne jaderné elektrárny

Německý atomový zákon předpokládá odpojení reaktorů ze sítě do roku 2021. Jeho kritici ale tvrdí, že Němci s energií z jiných zdrojů nevystačí. A vůbec ne už za jedenáct let. Nová studie "Institutu pro trvale udržitelný rozvoj a inovace" ale ukazuje pravý opak. Podle ní může zelená energie nahradit jadernou v rekordním čase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Atomový zákon, který počítá s posupným zavíráním atomových elektráren v Německu, přijala rudo-zelená vláda Gerharda Schrödera. V ní se kabinet zavázal k tomu, že země nebude po roce 2021 získávat energii z jádra.

Levicové strany na přijatém závazku trvají. Jenže Křesťanští demokraté Angely Merkelové a liberálové ho mají za velmi nezodpovědný. Bojují proto za prodloužení životnosti některých modernějších reaktorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé energetické zdroje. Na Rádiu Česko o tom hovořila redaktorka Markéta Bartošová a ředitel Odboru vládní legislativy Petr Mlsna.

Staré elektrárny však trápí četné poruchy. V novinových titulcích je nejčastěji v této souvislosti zařízení Krümmel nedaleko Hamburku, kde před třemi lety dokonce hořelo.

Takové nehody nahrávají odpůrcům jádra ze sociální demokracie. Stejně jako nedořešená otázka konečného úložiště jaderného odpadu.


„Německý energetický mix je přibližně nastaven tak, že z uhlí hnědého i černého se vyrobí kolem přibližně 45 procent a z jádra kolem jedné čtvrtiny veškeré spotřeby elektrické energie v Německu. Zemní plyn se pohybuje kolem 10 procent. Zbytek připadá na obnovitelné zdroje,“ přiblížil na Rádiu Česko ředitel Odboru vládní legislativy Petr Mlsna, který se specializuje na německé hospodářství.

Co se týče vládní podpory obnovitelných zdrojů, Německo schválilo v roce 2000 zákon o obnovitelných zdrojích, který zvyšuje přímé investice do produkce energie.

„Ale to do všech typů obnovitelných zdrojů. Nefavorizuje například fotovoltaiku, vítr nebo vodu. Podporuje však narozdíl od některých států EU výrazným způsobem přímé investice do výroby zařízení, která jsou nezbytná pro produkci energie z obnovitelných zdrojů,“ uvedl.

To, že by německé jaderné elektrárny nahradily alternativní zdroje je podle něj v horizontu roku 2021 nereálné. „Protože současná ekonomická krize klade nároky na státy, nakolik jsou schopny z veřejných rozpočtů subvencovat alternativní zdroje, které jsou v porovnání s fosilními palivy v podstatě nekonkurenceschopné,“ dodal.


Katarína Brezovská, Markéta Bartošová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme