Německé automobilky se radují, luxusní auta jdou na odbyt

Svět opět kupuje německé limuzíny. Německý automobilový průmysl se dostal z krize dříve, než se čekalo. Letos německé automobilky vyrobí 5 milionů 450 tisíc aut. To je o deset procent víc než vloni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palubní deska

Palubní deska | Foto: Volkswagen

Tady vidíte, že se od dnešního rána vyrobilo 19 aut, ukazuje zpravodajce Českého rozhlasu Kláře Stejskalové podrobné údaje na tabuli v drážďanské manufaktuře Volkswagenu Christian Haacke. Z výrobních pásů tu sjíždí největší chlouba automobilky Phaeton. Právě taková auta šla poslední dva roky nejhůře na odbyt. Prodej menších tříd zachraňovalo v řadě zemí šrotovné. Luxusní limuzíny zůstávaly na skladě.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž-Luxusní auta jdou znovu na odbyt.mp3

„Naším největším odbytištěm je Čína, před Německem a Jižní Koreou. Tak jsme mohli dobře srovnávat dopady krize na jednotlivých kontinentech,“ říká Haacke.

I když vzhledem k nízké produkci na drážďanskou manufakturu krize až tak nedolehla. Auta se tu montují téměř celá ručně.

Za deset let od otevření továrny tu bylo vyrobeno 42 tisíc aut, v průměru tedy kolem pěti tisíc ročně.

Ve srovnání s jinými typy i ostatními německými značkami jde o nepoměrně menší číslo. Jinak je ovšem automobilový průmysl klíčovým odvětvím německého hospodářství. Každé sedmé pracovní místo je spojeno právě s výrobou aut. Panovaly proto obavy co bude, až v Německu i jinde skončí šrotovné.

Černé scénáře se ale nenaplnily. Ve Spojených státech opět roste zájem o limuzíny od Mercedesu, BMW nebo Volkswagenu. A především zvýšený export do Asie a nárůst domácí poptávky nakonec podle expertů bude v celoročním součtu znamenat vyšší produkci, než v letech před krizí.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme