Německé automobilky se zřejmě domlouvaly na ceně, kartel vyšetří Evropská komise

Antimonopolní orgány Evropské unie dostaly zprávy o možných kartelových dohodách mezi německými automobilkami a nyní tato podezření vyšetřují. Sdělila to dnes Evropská komise. Společnostem jako Volkswagen nebo BMW hrozí za dohody na cenách komponentů a výběru jejich dodavatelů vysoké pokuty, připomněla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto)

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„Evropská komise a německý kartelový úřad dostaly k této záležitosti informace, které nyní komise vyhodnocuje. V této fází je předčasné o tom dál spekulovat," sdělila komise bez dalších podrobností.

Německý týdeník Der Spiegel v pátek napsal, že automobilky Volkswagen, BMW, Audi a Porsche se zřejmě domlouvaly na koordinovaném přístupu k dodavatelům a cenách řady dodávaných komponentů, včetně systémů kontroly emisí u naftových vozů.

Dohody se údajně sjednávaly na setkáních zhruba dvou set zaměstnanců automobilek v rámci celkem 60 zvláštních výborů, v nichž se diskutovalo o vývoji automobilů a jejich komponentů, včetně systémů kontroly emisí. Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, už podle týdeníku přiznal možné protikonkurenční chování v dopise, který poslal úřadům 4. července.

Firmám, které antimonopolní odbor Evropské komise uzná vinnými z porušování pravidel hospodářské soutěže, hrozí pokuta do výše až deseti procent světového obratu. Firmy z automobilového průmyslu dostaly v minulých letech na obou stranách Atlantiku miliardové pokuty za kartelové dohody na cenách a dodávkách řady komponentů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme