Německé banky stahují z oběhu 100 tisíc kreditních karet

K největší výměně kreditních karet v německé historii "zavelely" tamní banky. K tomuto mimořádnému kroku se odhodlaly kvůli podezření z krádeže dat. Na případ upozornil deník Financial Times Deutschland.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výměna se týká karet Visa a Mastercard, které jejich držitelé v posledních měsících použili na území Španělska. U jedné z tamních společností zajišťujících provedení příslušných platebních operací, mohlo totiž dojít ke krádeži klientských dat.

Oběťmi mohou být klienti všech německých bank bez rozdílu. Finanční domy nicméně uklidňují veřejnost, že za eventuální zneužití karty nenese její majitel odpovědnost.

Financial Times Deutschland se domnívá, že extrémně vysoký počet stahovaných karet svědčí v tomto případě o značném bezpečnostním riziku. Banky ale ujišťují, že se jedná o pouhé preventivní opatření.

Ke stejnému kroku přistoupila i rakouská Volksbank, která dostala varování od karetních asociací, že karty použité letos ve Španělsku mohou být zneužity.

České banky už některé karty také zablokovaly

České banky k blokaci karet některých svých klientů přistoupily už minulý týden. Potvrdila to specialistka externí komunikace ČSOB Irena Zatloukalová s tím, že jde především o preventivní opatření.

ČSOB totiž dostala zprávu od vydavatelů karet VISA a MASTERCARD, že se jim do systému mohli v zahraničí nabourat hackeři, a ti by mohli z účtů pomocí karet vzít peníze.

"Banka preventivně blokuje karty klientům, aby ochránila jejich peníze a nedošlo ke zneužití jejich karet. Upozornění posílají společností VISA a MASTERCARD všem bankám, takže se netýká jen ČSOB," řekla Radiožurnálu Zatloukalová.

Blokace se podle ní týká zhruba desítek klientů banky, těm bude expresně a zdarma vydána nová karta do tří až pěti dní. Klienty s ohroženou kartou už o zablokování banky informovaly.

"Informaci o zneužití karet zatím nemáme, všechny tyto věci budeme ještě prověřovat," dodal ještě mluvčí banky Ivo Měšťánek.

Jiří Hošek, Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme