Německé ekonomika zažívá boom. Otevření pracovního trhu se ale země bojí

Německo včera otevřelo své brány pracovním silám z Česka a dalších sedmi zemí, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Německé hospodářství zažívá nevídaný boom, pracovní síly se nedostává, přesto v Německu panují obavy. Mnozí zaměstnanci se bojí, že přijdou o práci, protože zejména Poláci budou ochotni dělat za menší plat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

„Velká poptávka je po technických profesích. Počítačoví experti, programátoři, inženýři všech možných oborů, protože německé proexportní hospodářství si žádá právě technicky vzdělané síly. Mladí Němci totiž o studium technických disciplín nemají velký zájem," vypočítává Reiner Klingholz z demografického institutu v Berlíně profese, o které je vedle lékařů největší zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O otevření pracovního trhu v Německu se zajímala zpravodajka v Německu Klára Stejskalová.

Zároveň nečeká, že by se Češi hrnuli do Německa ve velkém. „Proč by lidé opouštěli rodinu, své zázemí, když mají dobrou práci ve vlastní zemi a když vydělají podobné peníze jako tady, říká také předseda německého odborového svazu IG Metall Berthold Huber. Přesto neskrývá určité obavy.

„Vidím tu nebezpečí dumpingových platů. Možná, že firmy z Čech, Polska se budou snažit konkurovat zaměstnáním levné pracovní síly třeba i z Ukrajiny. To je velké nebezpečí. Ale věřím, že tak daleko to nezajde," podotýká Huber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ve Světě o jedné.

Právě skutečnost, že nedošlo k uzákonění minimální hodinové mzdy kritizuje i braniborský ministr práce Günter Baaske. „Myslím, že Německo je špatně připraveno. Sedm let přechodného období jsme nevyužili k ochraně německých zaměstnanců,“ tvrdí Baaske.

Například prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ale podotkl, že velkého přílivu pracovníků z Česka se Německo ani Rakousko bát nemusí. „Strach, že budou do Rakouska nebo Německa startovat desítky tisíc lidí, je hodně lichá,“ poznamenal Hanák s tím, že Češi se obecně neradi stěhují za prací. Navíc podle něj ani tolik Čechů neovládá němčinu, orientovali se spíš na angličtinu.

Otevření pracovního trhu by ale podle něj mohlo nalákat některé české firmy, které se v domácím prostředí potýkají se dvěma problémy. „A to kvalita podnikatelského prostředí a nestabilita daňové soustavy, která se neustále mění. To může být signál pro některé české firmy,“ řekl Hanák. V první vlně by pak očekával stavební firmy a některé firmy z oblasti služeb.

Image uzavřené země

Naopak podle Klause Zimmermanna Německo na svém rozhodnutí prodělalo: „Německo tím ztratilo, Německo to poškodilo. Odborníci, které bychom potřebovali už nepřijdou, protože ti mezitím odešli do jiných evropských zemí a co je ještě horší, Německo tím navíc získalo image uzavřené země, která se brání příchodu pracovních sil."

Velká Británie, Irsko jsou podle ředitele bonnského institutu zabývajícího se pracovním trhem příkladem zemí, které na příchodu lidí ze střední a východní Evropy jen získaly. Jejich ekonomiku to ve své době pomohlo výrazně nastartovat. Proč tedy Německo svůj pracovní trh tak sveřepě bránilo?

„Bylo to jednoznačně politické rozhodnutí. Bylo to v době vlády SPD se zelenými, ale byli proti tomu všechny strany. Báli se, co by tomu řekli jejich voliči, když tu stále rostlo procento nezaměstnaných. Třeba Bavorsko je bohatá země ve srovnání se sousední Českou republikou. Měli strach, že by došlo k zaplavení trhu Čechy.“

„Nesmíte zapomínat, že jsme v posledních 20 letech zažili mnoho zvratů, mnoho změn. Spojení východního a západního Německa přineslo řadu problémů, které ještě zdaleka neskončili," připojuje šéf IG Metall další důvody německé neochoty otevřít brány pracovníkům z nových členských zemí Unie.

Dnes by příchod sociálních pracovníků nebo pečovatelek všichni přivítali. Otázkou je, zda právě o tyto náročné a nepříliš dobře placené profese bude mezi Čechy, Slováky, Maďary zrovna takový zájem.

Klára Stejskalová, Václav Pešička, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme