Německé firmy chtějí kvůli efektivitě práce zrušit kuřácké přestávky

Německé firmy chtějí zrušit kuřácké přestávky, především kvůli zvýšení efektivity práce. Kuřácké pauzy ale podle serveru deník.cz řeší také společnosti v České republice. Neformální prostředí, ve kterém mohou zaměstnanci snáze probírat důvěrné a citlivé informace, prý může narušovat výkonnost a bezpečnost firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření a kafe

kouření a kafe | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

„Opravdu je to závislost na drogách, když to vezmeme naprosto přísně, a myslím si, že závislost na drogách produktivitě práce neslouží,“ myslí si o návrhu spolupracovník Rádia Česko a odborník na Německo Jaroslav Šonka.

Odbory ovšem s rušením kuřáckých pauz nesouhlasí, kuřáci prý budou nervóznější a nebudou se moct soustředit na práci.

„Pokud je někdo závislý, tak samozřejmě když mu tu drogu vezmete, tak to s ním v tom okamžiku skončí špatně, ale tady myslím je vše zaměřeno na dlouhodobý vývoj,“ nesouhlasí Šonka. Případné zavedení protikuřáckého opatření do praxe ale podle něj ani nelze v blízké době očekávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Rádia Česko Jaroslav Šonka komentuje nápad německých firem zrušit kuřácké přestávky

V současnosti je trend v Německu takový, že řada spolkových zemí už zakázala kouření například v restauracích nebo hospodách.

V Bavorsku se kouření omezuje velmi rázně a lidé si tak podle Šonky nezakouří ani v pivních stanech během Oktoberfestu, v Berlíně se zase přísně oddělují kuřácké a nekuřácké prostory v restauracích.

Navíc prý podle něj panuje politický konsenzus, že kouřit by se nemělo. „Tady opravdu kromě Helmuta Schmidta už žádný nápadný kuřák není. Helmut Schmidt je jediný člověk, protože je to taková klasika poválečné historie, který si smí v televizním studiu zapálit, protože by omdlel, kdyby neměl svou cigaretu,“ dodává Šonka.

Helena Berková, Markéta Bartošová, Jaroslav Šonka, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme