Německé ministerstvo financí uznalo virtuální měnu bitcoin

Internetové bankovnictví, nákupy po internetu, obchody na burzách, to vše vypadá jen jako virtuální svět. Přesto ale víme, že za tím jsou skutečné peníze. Pocitem jistoty z pevné měny, jejíž bankovku můžeme vzít do ruky, nyní otřásla německá vláda, která uznala virtuální měnu bitcoin, označila ji za soukromé peníze a zisky z ní bude danit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online platba kartou (ilustrační foto)

Online platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Bitcoin je virtuální měnová jednotka. V roce 2009 ji vymyslel anonymní počítačový odborník. Hned na začátku stanovil, že celkové množství těchto kyberpeněz je omezeno. Tím se mimochodem liší od zlata, které se stále těží a na trhu ho přibývá.

Jednotky bitcoinu automaticky tiskne síť počítačů podle softwaru, který je nastavený tak, že uvolňuje nové mince stabilním, ale stále pomalejším tempem.

Úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů. Tyto jednotky se používaly například v rámci počítačových her, ale už existují i obchody, ve kterých se za ně dá normálně nakupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o virtuální měně bitcoin zjišťovala redaktorka ČRo Jitka Hanžlová.

Samotné bitcoiny se dají kupovat za reálné peníze. Kurz závisí na poptávce a celkem rychle se mění. V lednu stály 13 dolarů. Jak se ale o této počítačové měně začalo více mluvit, zájem vzrostl a na jaře už stály 266 dolarů. Nyní je to kolem 110 dolarů.

Na to, že je měna čím dál abstraktnější, si zvykáme už delší dobu. Bývaly časy, kdy na papírových penězích stál nápis: „Tato bankovka je kryta zlatem“. Postupně se to změnilo na: „Kryta zlatem a ostatními aktivy státní banky“. Nyní na ní už nic takového není.

Peníze nebo jen pyramida

Centrálním bankám v podstatě nic nebrání v tom, aby tiskly další bankovky, „nalévání peněz do ekonomiky“ ale devalvuje měnu. Bitcoiny slibují, že jim nic takového nehrozí, protože jejich množství v oběhu je předem dané a už se nezmění.

Osud virtuální měny ovšem závisí na mnoha faktorech – na tom, zda program, který má hlídat její distribuci, je skutečně spolehlivý a nastavený tak, jak jeho tvůrce řekl, nebo na tom, jestli ho nakonec prolomí hackeři, či ne.

Záleží také na důvěře a zájmu lidí, který může rychle opadnout. Existuje i podezření, že jde o rafinovanou formu pyramidové hry. Například Thajsko oznámilo, že bitcoiny zakáže.

Německé ministerstvo financí je sice uznalo za soukromou měnu, tím ale neříká, že je bezpečné. Jen chce zdanit lidi, kteří jeho prostřednictvím dosáhnou komerčního zisku při internetovém obchodování.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme