Německé pivovary se obávají poklesu spotřeby piva

Němci pijí čím dál tím méně takzvaného "pilsu," tedy piva plzeňského typu. Přestože v loňském roce u našich západních sousedů po dlouhé době stoupla spotřeba zlatavého moku na osobu, pivovarníci nevidí další vývoj v růžových barvách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Jan Rosenauer

Mistrovství světa ve fotbale mohlo podle analytiků za to, že roční spotřeba na hlavu v Německu stoupla loni poprvé od roku 1999, a to ze 115 na 116 litrů.

Trvalý trend je ale přesně opačný. 80 procent německých pivovarů počítá s poklesem odbytu a to v průměru o šest desetin procenta. U piva plzeňského typu to ale mají být až 4 procentní body. V kurzu jsou naopak bio-pivo, kvasnicové pivo a míchané nápoje s tímto mokem.

Podle odborníků z poradenské firmy KPMG v příštích letech mnohé německé značky zmizí z trhu. "Jen několika silným společnostem se podaří odolat enormnímu tlaku na snižování ceny," poznamenává analytik KPMG Reiner Klinz.

Každý čtvrtý německý pivovar uvažuje o tom, že by v příštích letech převzal některého ze svých konkurentů. Silný zůstane taky zájem zahraničních firem přikoupit některou ze značek roztříštěného německého trhu.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme