Německé úřady podezřívají Nokii z podvodů se státními dotacemi

Obvinění z neoprávněného čerpání subvencí čelí v Německu společnost Nokia. Finský výrobce mobilních telefonů se stal terčem tvrdé kritiky poté, co oznámil úmysl uzavřít svou továrnu ve městě Bochum. O práci tam pravděpodobně přijde dva tisíce tři sta lidí. Právě štědrými subvencemi stát i spolková země Severní Porýní-Vestfálsko výrobu dotovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna firmy Nokia v Bochumi

továrna firmy Nokia v Bochumi | Zdroj: ČTK

Mezi roky 2002 a 2005 měla mít Nokia 2860 stálých zaměstnanců, jejichž pracovní místa byla spjatá se státními subvencemi. Podle časopisu Focus ale ve skutečnosti zaměstnávala o dvě stě až čtyři sta lidí méně. V uvedeném období přitom do firmy přiteklo z veřejných prostředků 58 miliónů eur.

Státní zastupitelství v Bochumi začalo dokonce prověřovat, zda nejde o podvod. Oprávněnost vyplacených dotací na vědu a výzkum začalo zkoumat taky příslušné spolkové ministerstvo. Nokia hodlá svůj bochumský závod v létě uzavřít a výrobu přesunout do Rumunska a Maďarska. V Německu to vyvolalo obrovské pobouření a politici i úřady se teď pokoušejí finskému koncernu maximálně znepříjemnit situaci.

Jiří Hošek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme