Německé vyhledávače budou možná v budoucnu platit poplatky vydavatelům

Německé internetové vyhledávače budou možná v budoucnu platit poplatky vydavatelům, pokud budou chtít poskytovat odkazy na novinové a časopisecké články. Tamní vláda se rozhodla připravit novelu autorského zákona, podle níž už vyhledávače a zpravodajské servery nebudou moci používat části cizích článků bezplatně jako dosud. Za odkazy by měly firmy jako Google vydavatelům platit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Podle výkonného ředitele Googlu Erica Schmidta by takové opatření vedlo pouze ke zpomalení růstu internetu a k dodatečným nákladům a neshodám.

„Z toho se dá usuzovat, že Google bude dělat všechno proto, aby ještě nějakým způsobem vylobboval, zlepšil svoji pozici a tento návrh zákona nějakým způsobem zvrátil,“ říká redaktor serveru Lupa.cz Martin Vyleťal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl redaktor serveru Lupa.cz Martin Vyleťal

Zpoplatňovat by se měl přístup článkům, které jsou na internetu zdarma. Platit by tedy měla vyhledávací firma.

„Pokud němečtí vydavatelé tento zákon vymysleli nebo prolobbovali, tak si zřejmě spočítali, že je pro ně lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, že je lepší pro ně mít jisté příjmy od Googlu než nejisté příjmy od zadavatelů reklamy,“ myslí si Vyleťal.

Doba pro vydavatele není podle něj dnes lehká. Od začátku finanční krize, která na ně dopadla propadem příjmů z reklamy, hledají jakýkoli jiný způsob, jak příjmy z reklamy nahradit.

„Můžeme to interpretovat jako jeden z dalších pokusů, jak dostat zpátky peníze, o které vydavatelé v důsledku finanční krize přišli.“

Michaela Vydrová, Zdeněk Strnad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme