Německem otřásá spor o biopalivo

Němci bojkotují nový biobenzín, který je od letošního roku v nabídce čerpacích stanic. Obávají se poškození motoru svých vozidel. Vláda čelí kritice, že podcenila informační kampaň. Kabinet naopak obviňuje petrochemický průmysl. Dnes se v Berlíně sejdou ministři, výrobci aut a zástupci petrochemického průmyslu, aby rozlouskli, kdo může za to, že Němci nekupují biobenzín, i když je levnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němci se staví k biobenzínu E10 rezervovaně

Němci se staví k biobenzínu E10 rezervovaně | Foto: Klára Stejskalová

Na zavádění benzinu s desetiprocentním obsahem etanolu tlačí Evropská unie. Němci se k němu staví rezervovaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Stejskalové o vztahu Němců k biobenzínu

Vysokooktanový super za 1, 54 euro, biobenzin E10 za 1, 49 euro. Ač je levnější, tankuje ho na pankowské pumpě jen málokdo.

„Ne, nevím, zda jen vhodný pro můj motor, říká starší paní. „Osobně tankuji diesel, ale nedivím se lidem, že neberou E10, Nechtějí riskovat zadření motoru,“ dodává další zákazník.

„Biobenzín byl dlouho testovaný a každý zákazník se může dočíst na internetu, zda je pro jeho auto vhodný nebo ne,“ vysvětluje majitel jedné berlínské pumpy, podle kterého není až tak pravda, že by ho všichni odmítali. Prodává ho prý denně.

Celoněmecká statistika ale svědčí o opaku. Jeho prodej zaostává a politici, automobilky a petrochemický průmysl se obviňují, kdo za to může.

Podle publicisty Friedricha Thelena všichni: „Od začátku vysílali nejrůznější varovné signály, chyběla kampaň, některé automobilky tvrdily, že to poškozuje jejich motory.“

„Když se dostane do motoru voda, může se vytvářet emulze. Motor pak rychleji stárnout,“ tvrdí expert ADAC.

Opravdu ekologický?

Nad celou kauzou kolem biopaliva se vznáší mnoho otázek. Tou hlavní je, zda je skutečně tak ekologický.

„Myslím, že celý ten projekt nebyl pořádně naplánovaný, promyšlený. Evropští zemědělci tolik rostlin pro biopalivo nevypěstují a kvůli zisku se budou likvidovat obilné plochy v Africe, a Latinské Americe,“ říká Friedrich Thelen.

Bouřlivá debata v posledních dnech ukázala, že tlak na zavedení biopaliva ve svém důsledku vede ke zvýšení cen zemědělských produktů, zvýšení CO2 v ovzduší a ničení úrodných zemědělských ploch méně kvalitními rostlinami.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme