Německému hospodářství se daří, recesi se ale možná nevyhne

Německo dnes potvrdilo svou pozici ekonomicky nejsilnějšího státu Evropy. Index podnikatelského klimatu institutu Ifo se zvýšil na 108,3 bodu. Přestože analytici nepředpokládali růst vyšší než několik desetin bodu, index oproti prosincovým hodnotám stoupl o více než jeden bod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, kalkulačka, ilustrační foto

Euro, kalkulačka, ilustrační foto | Foto: Eva Odstrčilová

Zveřejněné hodnoty indexu Ifo jsou dokonce nejlepší za posledních pět měsíců, přesto podle ekonoma společnosti Next Finance Martina Prokopa nelze s určitostí říct, že se Německo vyhne recesi.

„Index Ifo skutečně vykázal jisté zlepšení, ale já bych se ještě neradoval. My jsme se tady bavili o Ifo indexu, který vykazuje aktuální klima v ekonomice, ten skutečně vzrostl na 108,3 bodu, ale pak se konstruuje ještě Ifo index, který spíše signalizuje takové to očekávání podnikatelských subjektů. Hodnota tohoto indexu je mnohem nižší. Je mírně nad 100 body, což značí takový mírný optimismus,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Next Finance Martin Prokop rozebírá současný stav německého hospodářství

Německu pomohl k lepším hospodářským výsledkům zpracovatelský průmysl a stavebnictví, říká Prokop, indexu naopak ublížil především maloobchod. Varovným signálem pro budoucí vývoj německé ekonomiky je pak podle něj chování domácností.

„Míra nezaměstnanosti je nyní v Německu na jedné z nejnižších úrovní od spojení Západního s Východním Německem, ale německé domácnosti šetří, vykazují takovou tu svou německou opatrnost a spíše se bojí budoucnosti,“ říká.

Německo dnes prodalo dluhopisy se splatností za 30 let s rekordně nízkým výnosem, který činil 2,6 procent, v říjnu byly výnosy na úrovni 2,8 procent. Německé dluhopisy tak podle Prokopa už delší dobu směřují k tomu, že jsou vedle amerických brány jako bezpečné přístavy, do kterých se investuje v době, kdy na trzích panuje největší stres a volatilita.

Mezinárodní měnový fond dnes ale výrazně zhoršil vyhlídky globální ekonomiky a to především kvůli situaci v eurozóně. Tyto vnější problémy by ovšem podle Prokopa mohly negativně dopadnout také na německou ekonomiku.

„Německá ekonomika samotná je velice závislá na tom, co se děje mimo tuto ekonomiku. Její dominanta – silný export – je nyní v takovém výrazném ohrožení. Pokud se podíváme například na nové objednávky, které dostává německý průmysl, tak ty kontinuálně po několik měsíců klesají. To znamená, že ani Německo, i když jeho konkurenceschopnost je vysoká, tak nemůže jen tak jednoduše svůj průmysl uplatnit na zahraničních trzích, o jeho produkty také přestává být zájem,“ upřesňuje.

To pak může negativně ovlivnit také výsledky české ekonomiky. „Řekl bych, že se české ekonomice nebude tolik dařit. Ta navázanost na německý průmysl je obrovská. Český průmysl je subdodavatelem německého průmyslu, a pakliže německý průmysl sám nemá dostatek zakázek, tak ani český průmysl nemůže čekat, že by na tom nějak mohl vydělat výrazně,“ dodává.

Martin Křížek, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme