Německo a Francie chtějí řešit krizi eurozóny další integrací

Receptem na dluhovou krizi v eurozóně je další integrace států platících eurem. Na schůzce v Paříži se na tom shodl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznili, že euro nenechají za žádnou cenu padnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy během summitu EU v Bruselu

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy během summitu EU v Bruselu | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Euro padnout rozhodně nenecháme, uvedla kancléřka Merkelová

V budoucnu by tak mohla vzniknout společná hospodářská vláda eurozóny pod vedením prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye. Zavedla by se také daň z finančních transakcí a uvažuje se i o zakotvení principu vyrovnaného rozpočtu do ústavy států eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Nicolase Sarkozyho je sbližování hospodářské politiky zemí eurozóny nezbytné

„Předsevzali jsme si – a Německo a Francie tenhle cíl absolutně sdílejí – posílit euro jako naši společnou měnu a dále ho rozvinout,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

„V současné době mluvíme o 17 státech eurozóny a je jasné, že směřujeme k posílení ekonomické integrace této sedmnáctky. Včerejší debaty dnes nejsou aktuální, dříve proti sobě stáli federalisté a jejich odpůrci, nyní vidíme, že Evropa 27 směřuje spíše ke konfederaci, ale v eurozóně, kde máme jednotnou měnu, vidíme palčivou povinnost členů snažit se o ekonomickou integraci,“ řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Lídři států platících eurem se mají scházet na pravidelných summitech. To v minulosti odmítaly země s vlastní měnou včetně Česka. Podle Sarkozyho a Merkelové je ale k efektivnímu fungování eurozóny nutná hluboká hospodářská koordinace jejích členů.

Společné dluhopisy zatím nebudou

A Německo a Francie jdou příkladem: od roku 2013 chtějí zavést stejnou míru zdanění pro firmy. Všechny země eurozóny by pak podle Berlína a Paříže měly přijmout ústavní závazek zakazující schodkové rozpočty. Naopak společné evropské dluhopisy, o kterých se ještě před pár dny uvažovalo, nejsou podle Sarkozyho a Merkelové na pořadu dne.

O vydávání společných dluhopisů je podle nich možné uvažovat až poté, co budou jednotlivé ekonomiky zemí eurozóny silněji propojené. Vedle posílení spolupráce chtějí Francie a Německo zavést také daň z finančních transakcí.

Ondřej Houska, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme