Německo a Francie mají navrhnout plán na záchranu eura

Německo a Francie by měly navrhnout konkrétní kroky k záchraně eurozóny. Takový výsledek se čeká od pařížské schůzky mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Berlín v reakci na dluhovou krizi prosazuje mnohem těsnější integraci států platících eurem. Jejich hospodaření by měl přísně kontrolovat Brusel. To má do budoucna zabránit tomu, aby se některé země opět nadměrně zadlužovaly.

Německo chce, aby se v reakci na krizi změnily evropské smlouvy. Na rozpočtové hříšníky mají čekat tvrdé sankce. Šetrné hospodaření by na zemích eurozóny mohl vynutit i evropský soud. Pro další integraci je i Francie. Prezident Sarkozy ale při ní nechce dát tak velké slovo Bruselu.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek: Ani nejhorší euroscénář neohrozí Česko jako stát

Němci a Francouzi své návrhy předloží ostatním zemím Evropské unie. Jejich lídři se v pátek sejdou v Bruselu. Spekuluje se o tom, že v případě dohody zareaguje Evropská centrální banka. Ta by mohla v boji proti dluhové krizi použít své neomezené finanční prostředky.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme