Německo a Rakousko láká za prací stále více Čechů

Vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky lákají Čechy za prací do sousedních zemí. Nejčastějším cílem českých pracovníků jsou Rakousko a Německo. I když loni v květnu obě země svůj pracovní trh otevřely a zjednodušily, očekávaný nápor zaměstnanců z Východu se nedostavil. I přesto ale počet Čechů, kteří odcházejí za výdělkem do Německa, od minulého roku stoupá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba

Stavba | Foto: Pavla Kopřivová

Podle serveru iHned.cz se jejich počet za poslední rok dokonce zdvojnásobil. Například v Bavorsku už pracuje 11 tisíc Čechů. „A ještě 4 tisíce lidí jsou pendleři, to znamená, že se minimálně jednou týdně vracejí zpátky do České republiky,“ upřesnila Lenka Kastnerová, poradkyně sítě evropských služeb EURES v Plzeňském kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kastnerová, poradkyně sítě evropských služeb EURES v Plzeňském kraji, mluvila o zaměstnávání Čechů v Bavorku ve Světě o desáté

Největší poptávka je v Německu po všech technických a řemeslnických profesích. Zaměstnance ale přijímají také v oboru hotelnictví a gastronomie a v neposlední řadě ve zdravotnictví a v pečovatelských profesích.

Češi jsou přitom proslulí svou neochotou se stěhovat za prací. „Je pravda, že Češi nejsou tak flexibilní například narozdíl od Poláků, ale myslím, že němečtí zaměstnavatelé to celkem kvitují, dojíždění jim nevadí. Není to žádný problém,“ podotkla Kastnerová.

Na zahraničích univerzitách studuje čím dál tím víc Čechů

Číst článek

Zájemci o práci v zahraničí musí být samozřejmě do jisté míry vybaveni také minimálními jazykovými znalostmi. „Znalost jazyka, se odvíjí od povolání, které člověk vykonává. Když jde někdo dělat svářeče, tak stačí, aby zaměstnavateli aspoň rozuměl. Jiné to bude u číšníka nebo u lékaře, kteří jsou v denním kontaktu s lidmi,“ doplnila Lenka Kastnerová.

Lidé si ale při hledání práce také musí dávat pozor na řadu věcí. Pomoci jim v tom může například zastoupení německých úřadů práce v Česku. „Od května 2012 se v Plzni na úřadu práce otevřela pobočka bavorského úřadu práce, kdy sem dojíždí poradci z příhraničí a jsou tady vždy první tři středy v měsíci,“ upřesnila.

Připomněla, že by si lidé taky měli dávat pozor na minimální mzdu. Ta totiž například v Německu není stanovena. „Takže klientům, co týká třeba právě Bavorska, říkáme, že by neměli jít pod 7,50 až 8 eur na hodinu u nekvalifikované pracovní síly. Pokud si výdělkem nejsou jisti, doporučujeme obrátit se hospodářskou nebo řemeslnickou komoru v Německu,“ dodala Kastnerová.

Rádio Česko, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme