Německo asi trvale odstaví sedm nejstarších jaderných reaktorů

Jaderná katastrofa v Japonsku zřejmě natrvalo změní energetickou koncepci Německa. Krátce po japonském zemětřesení a alarmující situaci ve Fukušimě nechala kancléřka Angela Merkelová odpojit sedm nejstarších jaderných reaktorů. Teď se zdá, že tato zařízení už zůstanou mimo provoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uvnitř jaderné elektrárny

Uvnitř jaderné elektrárny | Foto: Vojtěch Berger

Podle šéfa pro jadernou bezpečnost tato zařízení nesplňují všechny bezpečnostní nároky, které jsou požadované nyní ve světle fukušimské nehody. Staré reaktory nemají dostatečnou ochranu proti pádu letadla nebo možným teroristickým útokům. Dovybavení by bylo příliš drahé, takže se zdá, že už zůstanou mimo provoz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Klára Stejskalová mluví o německé jaderné energetice a zvyšování cen elektřiny v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Tři týdny po zemětřesení se v Německu zcela mění přístup, a dokonce i z lůna stran, které horovaly pro elektřinu z jádra, jako je FDP, se nyní ozývají hlasy po co nejrychlejším uzavření všech atomových reaktorů.

Na květen je už dlouhodobě předem naplánovaná rutinní kontrola některých dalších zařízení, takže ze 17 elektráren jich bude vyrábět elektřinu jen pět. A i když v letních měsících je podle expertů spotřeba elektřiny nižší, přesto Německu zřejmě bude scházet elektřina.

Výkon větrných elektráren je zatím nestabilní. Situaci nelze řešit ani maximálním zatížením provozuschopných jaderných reaktorů.

Ministr životního prostředí dnes řekl, že je třeba hledat nějaký celonárodní konsensus nejen mezi politickými stranami, ale i mezi občany, protože změna energetické politiky dopadne především na jejich bedra.

Ceny elektřiny už nyní poměrně dramaticky stoupají a odchod od jaderné elektřiny může zvýšit cenu více než desetinásobně. Elektřina z jádra je výrazně nejlevnější, o něco dražší je kilowatthodina vyrobená v černouhelné elektrárně. Cena elektřiny z větrných parků nebo získaná z fotovoltaických panelů je zatím velmi drahá.

Klára Stejskalová, Hanka Shánělová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme