Německo čeká další zdražování elektřiny

Stovky dodavatelů elektřiny v Německu už pro příští rok oznámily zdražování. Ceny některých tarifů se mají ojediněle zvednout až o závratných 38 procent. Politici chtějí situaci na trhu s elektřinou nechat přezkoumat Úřad pro hospodářskou soutěž. Experti pak jednoduše doporučují příliš drahého dodavatele vyměnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Alena Palečková

Čtyřčlenná domácnost zaplatí v roce 2008 městským závodům ve Wolfenu za elektřinu 1034 eur. Komunální dodavatel v bavorském Stockstadtu ale nabízí stejný tarif za 685 eur. Takhle enormní mohou být rozdíly v nabídkách společností po celém Německu.

V průměru stoupne cena elektřiny o 6,6 procenta. Zdražování už podle nezávislého portálu na ochranu spotřebitelů Verivox oznámilo 326 dodavatelů.

"Kdo nevyužije možnosti změnit firmu, od které odebírá elektřinu, okrádá se o hodně peněz," říká expert Verivoxu Thomas Stollberger. "Možnosti politické intervence jsou velmi omezené," konstatuje bavorský ministerský předseda Günther Beckstein, který vítá, že dění na trhu s elektřinou má prošetřit spolkový kartelový úřad.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme