Německo čeká skokové zdražení elektřiny

Drastické zdražení elektřiny zřejmě čeká sousední Německo. Tamní domácnosti se údajně od 1. července musejí v krajním případě připravit na cenový skok až o 34 procent. Sdružení na ochranu spotřebitelů bijí na poplach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

Podle časopisu Euro am Sonntag se zdražit chystá 67 dodavatelů elektřiny. Důvodem má být nárůst velkoobchodních cen.

Německý svaz energetického průmyslu uklidňuje rozhořčenou veřejnost a dodává, že vzhledem k celkovému počtu jednoho tisíce německých dodavatelů nejde o plošné zdražování. Podle svazu dosáhne průměrný roční nárůst cen elektřiny jen asi pěti procent.

Předseda Sdružení spotřebitelů energie Aribert Peters označil plánované zdražování za "nechutné". Jednotlivým domácnostem doporučil vybrat si jiného dodavatele, byť konečná úspora bude podle něj jen minimální.

Za skutečný důvod avizovaného cenového skoku Peters označil fakt, že vypršela platnost spolkového nařízení o elektřině. Jednotliví výrobci elektrické energie tak už nemusejí žádat zemská ministerstva hospodářství o povolení zvýšit základní cenu elektřiny.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme