Německá ekonomika si výrazně pohoršila. Stojí za tím slabá globální poptávka

Německá centrální banka v pátek snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z 1,6 procenta předpovídaných v prosinci. Za zhoršením prognózy podle banky stojí především slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Frankfurt nad Mohanem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmínky pro přijetí eura už Česká republika vloni dokázala kompletně splnit

V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V příštím roce počítá centrální banka se zrychlením růstu na 1,2 procenta. I tato prognóza je nicméně slabší než dřívější výhled, podle kterého měl růst napřesrok činit 1,6 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Páteční údaje spolkového statistického úřadu ukázaly, že německý export se v dubnu snížil o 3,7 procenta, což představuje nejvýraznější pokles od srpna 2015. Německá průmyslová výroba se navíc v dubnu propadla o 1,9 procenta, tedy mnohem výrazněji, než očekávali analytici. Ti počítali s poklesem o pouhých 0,4 procenta.

Německé hospodářství se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme