Německo chce, aby hospodaření eurozóny kontroloval zvláštní komisař

Německo chce změnit stávající evropské smlouvy. V Bruselu by měl podle Berlína úřadovat speciální komisař, který by dohlížel na hospodaření států platících eurem. V rozhovoru pro několik evropských deníků to prohlásil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Na změně smluv se podle něj musí podílet všech 27 členů Unie, tedy i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad hospodařením států platících eurem by měl podle německého ministra zahraničí Guido Westerwelleho dohlížet komisař

Nad hospodařením států platících eurem by měl podle německého ministra zahraničí Guido Westerwelleho dohlížet komisař | Zdroj: Reuters

Německo chce pomocí změny smluv znemožnit nadměrné utrácení, které některé země eurozóny přivedlo do dluhové krize. Kromě funkce zvláštního eurokomisaře Berlín zvažuje možnost, aby bylo možné rozpočtové hříšníky zažalovat před Evropským soudním dvorem.

Podle Westerwelleho by měly změny evropských pravidel začít platit v roce 2013. Němci podle něj nechtějí Unii dělit. O reformách by tak měli hlasovat všichni členové sedmadvacítky. Tedy i státy jako Česko, které eurem zatím neplatí.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme