Německo chce hledat chybějící pracovní síly na jihu Evropy

Na německém trhu práce zoufale chybějí odborné pracovní síly. Obavy z náporu východoevropských a středoevropských uchazečů o místo se nenaplnily. Němci nyní chtějí přilákat experty z Řecka, Španělska a Portugalska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář

Kancelář | Foto: stock exchange

„Češi nemají příliš zájem v Německu pracovat. Nejen v IT, ale ani v jiných oborech. Počty lidí, kteří zde pracují, jsou opravdu v řádech tisíců, což je z hlediska německého trhu práce naprosto zanedbatelné,“ upřesnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom ČSOB Petr Dufek ve Světě o druhé.

Spolkový úřad práce registruje minimálně 100 tisíc volných míst. „Chybějí nám především inženýři, experti na přírodní vědy,“ řekl braniborský ministr práce Günter Baaske. IT specialisty chce Německo hledat ve Španělsku. V Portugalsku už projevili zájem zdravotní sestry.

To je další profese, kterou Německo podle demografa Reinera Klingholze akutně potřebuje. „Je zapotřebí sociálních pracovníků, pečovatelek. Německá společnost prudce stárne a není dost lidí, kteří by se dokázali postarat o staré lidi,“ řekl Klingholz.

Ve většině případů je ale problémem neznalost jazyka. Podle analytika ČSOB Dufka se tak nedá čekat, že by zájem o nabízená místa v Německu, byl masový. „Španělé nebo Portugalci by se asi do Německa vydali spíše než Řekové, ale myslím si, že to bude v řádech tisíců lidí,“ poznamenal Dufek.

Klára Stejskalová, Markéta Bartošová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme