Německo chce snížit podporu obnovitelných zdrojů energie

Německá vláda a spolkové země se dohodly na snížení podpory obnovitelných zdrojů. Vláda si od opatření slibuje méně nových větrných elektráren, které zemi v posledních letech zaplavily. Zelené energie je takové množství, že vážně ohrožuje přenosovou soustavu nejen v Německu, ale i v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné turbíny (ilustrační foto)

Větrné turbíny (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Německá vláda a spolkové země chtějí omezit výkon nových větrných elektráren celkem na 2,8 gigawattu ročně. Vznikající solární panely budou mít souhrnný limit 600 megawattů za rok.

Berlín také plánuje opustit systém garantovaných plateb. Chce přejít na režim tržních aukcí, ve kterém by dostávali zaplaceno jen ti producenti obnovitelné energie, kteří vyhrají v tendru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo chce méně podporovat obnovitelné zdroje. Zelená energie ohrožuje přenosovou soustavu. Téma pro redaktora Matěje Štýse

Vláda i jednotlivé země se dohodly na více než 90 procentech návrhů. Neprošel například limit pro energii z biomas, proti kterému se postavilo Bavorsko.

Podpora zelené energie vedla v Německu ke vzniku mnoha větrných a solárních zařízení. Energetická síť ale špatně zvládá výkyvy, které produkcí elektráren vznikají.

Charakteristické je to pro větrné elektrárny, které produkují energii nárazově v závislosti na síle větru. Náklady na energii v Německu i kvůli tomu v posledních letech prudce vzrostly a nová opatření by měla situaci zlepšit.

Výkyvy ovlivňují i českou síť

Výkyvy v německé přenosové soustavě ovlivňují také proud v sousedních zemích, včetně České republiky. Nárazové nápory na českou síť jsou někdy tak velké, že se s nimi dispečeři těžko vyrovnávají. V krajním případě hrozí dokonce selhání přenosové sítě a hromadný výpadek energie, takzvaný blackout.

Německo chce proto zlepšit vlastní energetickou infrastruktury. Ministerstvo hospodářství a energetiky plánuje tisíce kilometrů nového vedení, postavit se má také páteřní síť, která propojí sever a jih země.

Stavba je ale v praxi velmi pomalá. Němci se totiž rozhodli, že kabely nepovedou vzduchem, jak je obvyklé, ale zakopou je do země. Tento způsob je nejen velmi nákladný, ale i zdlouhavý. Podle německého deníku die Welt nebude vedení hotové před rokem 2025.

Nový zákon o obnovitelné energetice musí nejprve podpořit všechny německé spolkové země. Vláda věří, že se návrhy podaří schválit v příštích týdnech. Novela zákona by pak měla začít platit začátkem příštího roku.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme