Německo chce v době recese snížit daně o 24 miliard eur

Poroste rychleji rozpočtový schodek, nebo hospodářství? Tuhle otázku si kladou stratégové po celém světě. Německo se rozhodlo vsadit na impulsy pro ekonomiku v naději, že růst v budoucnu schodky smaže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postupimské náměstí v Berlíně

Postupimské náměstí v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Po třech týdnech vyjednávání uzavřeli v neděli ráno křesťanští demokraté a liberálové koaliční dohodu, dnes ji oficiálně stvrdí.

Sami aktéři ji označují za odvážnou, což dokládají mimo jiné návrhem snížit v době probíhající ekonomické recese daně o 24 miliard eur - i když až za dva roky.

Názory na přínos smlouvy se různí

O tom, že koaliční dohoda bude mít pozitivní dopady na německou ekonomiku, ale pochybuje expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech koaliční smlouvy v Německu diskutovali na Rádiu Česko Petr Robejšek a Jiří Grund

"Ten předpoklad obou koaličních partnerů - CDU/CSU a FDP je víra v to, že růstové potenciály země jsou schopné se zmobilizovat právě díky jejich politice tak, že země dosáhne zásadního růstu, ze kterého se potom ty úlevy a dluhy zaplatí."

"O tom velmi pochybuji, protože strategická pozice německé ekonomiky není optimální. Jsou jiné země ve světě, Čína a další, kde je možné investovat mnohem výnosněji," myslí si Robejšek.

Aby se plánované úlevy díky růstu opravdu zaplatily, musela by německá ekonomika podle propočtů růst zhruba o 8 až 9 procent. To je podle Petra Robejška zcela nereálné.

Jako přínos naopak vnímá uzavřenou koaliční dohodu v Německu předseda Asociace exportérů Jiří Grund, podle kterého díky ní dojde k určitému uklidnění situace a stabilizaci na trhu. Věří proto, že podmínky pro exportéry se tam zlepší. "Já jsem poměrně optimistický," řekl ve vysílání Rádia Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme