Německo chce zpoplatnit přejezd regionální přepravy přes Cínovec

Německo chce od příští středy zpoplatnit přejezd kamionů regionální přepravy přes hraniční přechod Cínovec. Ve stejný den začne na tomto přechodu platit omezení pro ostatní kamiony, které budou jezdit pouze jedním směrem, a to z Česka do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní hranice a přechod

Státní hranice a přechod | Foto: Jan Rosenauer

Podle původní dohody měli regionální přepravci přejíždět Cínovec obousměrně jen díky registrační značce Ústeckého kraje bez jakýchkoliv dalších povinností. Během čtyřměsíčního jednání nepadlo podle náměstka ministra dopravy Jiřího Kubínka o možném poplatku ani slovo, proto ministerstvo považuje dnešní oznámení německé strany doslova za nehorázné.

"Poslali nám faxem, že regionální doprava bude zatížena jakýmsi poplatkem, který je odstupňován počtem nákladních automobilů, která ta či ona firma má, a to v ceně od 25 euro až do 200 euro na jeden rok. Já se domnívám, že to je špatně a že německá strana nás dnes postavila před hotovou věc," reaguje na německé rozhodnutí Kubínek.

Omezení provozu kamionů na Cínovci je přitom vstřícným krokem české vlády kvůli opravě návazné německé silnice B 170, která vede do Drážďan. Až do konce roku by proto kamiony měly projíždět Cínovcem pouze směrem do Německa. Při zpáteční cestě budou muset využít další hraniční přechody, buď Rumburk nebo Vojtanov. Dohoda bude platit od 15. března a podle Jiřího Kubínka poplatky za výjimku pro regionální přepravce nebudou.

"Pan ministr proti tomu bude protestovat, protože není možné, když jedna strana vyjde té druhé vstříc, aby za to ještě platila," myslí si Kubínek.

Marie Matúšů, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme