Německo ekonomicky stagnuje

Německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku v porovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala. Meziročně pak propadla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných zpřesněných informací německého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

Úřad tak potvrdil předběžné signály, které naznačily, že je hospodářské ozdravení největší evropské ekonomiky a nejvýznamnějšího obchodního partnera České republiky pomalejší než se čekalo.

Podle původních předpokladů měla německá ekonomika už v posledním čtvrtletí loňského roku růst. Nakonec stagnoval hlavně kvůli slabšímu poptávkovému impulsu, což potvrzuje i Ilona Švihlíková z pražské Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stagnace německé ekonomiky. Téma pro Ilonu Švihlíkovou z VŠE.

"Poptávkový impuls vyprchal s tím, jak odcházela podpora německých vládních programů. Druhým důvodem jsou horší výsledky exportu," řekla Rádiu Česko Švihlíková.

Otázkou zůstává, nakolik stagnace HDP v posledním čtvrtletí a stejně tak i horšící se nálada podniků, kterou v úterý potvrdil průzkum institutu Ifo, mění předpovědi růstu Německa v tomto roce.

"Reakce z politických kruhů byla už předtím opatrná. Je třeba si uvědomit, že hlavní růstový impuls byl dán z vnějšího prostředí. Pro Německo bude nyní určující aktuální vývoj globální ekonomiky, a to především na jeho hlavních odbytištích. Poté se dá očekávat, že se růst exportu promítne i na vnitřním německém trhu," myslí si Švihlíková.

Německo je růstovým motorem Evropy

Ovlivnit ekonomiku Německa by ale mohly ovlivnit i stávající problémy některých dalších států Unie, a to například Řecka. Ne však nutně jen negativně.

"Problémy Řecka budou patrně korespondovat s oslabením kurzu eura, což je například dobrá zpráva pro exportéry, respektive export obecně. Zároveň to ale zpochybňuje schopnost eurozóny jednat politicky a ekonomicky razantně, což může mít přímý dopad na investiční a finanční toky," říká Ilona Švihlíková a dodává:

"Německo nadále zůstává růstovým motorem Evropy a jeho slabší výsledky se minimálně v rámci Unie promítnou."

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme