Německé hospodářství letos podle vlády poroste rychleji, než se čekalo. HDP se má zvýšit o 3,5 procenta

Hrubý domácí produkt Německa se v letošním roce i přes pokračující pandemii zvýší o 3,5 procenta. Aktualizovaný odhad vlády, který je proti výhledu z ledna o půl procentního bodu vyšší, v úterý představil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Řekl také, že v příštím roce vláda očekává růst ekonomiky o 3,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmínky pro přijetí eura už Česká republika vloni dokázala kompletně splnit

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ukazuje se, že německé hospodářství je velmi silné,“ řekl k odhadu Altmaier. Ačkoli je epidemická situace v Německu stále vážná, je podle něj v ekonomice patrný pozitivní vývoj, který je příznivější, než se očekávalo. „Nejpozději v roce 2022 budeme zpět na své staré síle,“ řekl.

Aktuální jarní odhad vlády se tak přiblížil názoru předních německých institutů, které v prognóze z poloviny dubna počítají s růstem o 3,7 procenta. Zatímco instituty své hodnocení tempa růstu snížily z očekávaných 4,7 procenta, opatrněji vystupující vláda výhledovou bilanci zlepšila. Ještě v lednu totiž kabinet kancléřky Angely Merkelové odhadoval růst HDP o tři procenta.

Čínská ekonomika zaznamenala rekordní meziroční vzestup. Analytici ale očekávali ještě větší růst

Číst článek

Ministerstvo hospodářství nově vychází z toho, že k růstu výrazněji přispěje soukromá spotřeba. Předpokladem ale je, že Německo ve druhém čtvrtletí po zastavení třetí vlny pandemie přistoupí k postupnému rozvolnění karanténních opatření.

Zotavení ekonomiky zajistí především export, kde ministerstvo hospodářství čeká růst o 9,2 procenta, zejména díky příznivému vývoji na důležitých německých odbytištích, jako jsou Spojené státy a Čína. Díky nízkým úrokovým sazbám počítá Altmaier s dalším rozvojem stavebnictví, který podporuje také vysoká poptávka po bydlení.

Pozvoleného oživení se dočká i pracovní trh, na který tvrdě dopadly nucené uzávěry. Výrazný růst zaměstnanosti vláda očekává až v příštím roce.

Německá ekonomika se letos vrátí k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. Altmaier nicméně očekává, že v prvním letošním čtvrtletí výkon hospodářství klesl o 1,7 procenta. První rychlý odhad vývoje za první čtvrtletí bude zveřejněn v pátek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme