Německá ekonomika se může zotavit v roce 2022, říká šéf centrální banky. Podmínkou je uvolnění restrikcí

Německá ekonomika by se navzdory zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru mohla začátkem příštího roku vrátit na úroveň z období před příchodem pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to podle agentury DPA řekl prezident německé centrální banky Jens Weidmann.

Tento článek je více než rok starý.

Augsburg / Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann. | Zdroj: Reuters

„Pokud se během roku podaří dostat pandemii pod větší kontrolu a bude možné uvolnit restriktivní opatření, bude oživení německé ekonomiky pokračovat,“ uvedl Weidmann. „Takže by německé hospodářství mohlo začátkem roku 2022 opět dosáhnout předkrizové úrovně,“ dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni kvůli pandemii propadl o pět procent. Ekonomové centrální banky v prosinci předpověděli, že v letošním roce se HDP zvýší o tři procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Německá ekonomika loni klesla o pět procent. Propad byl mírnější než během krize v roce 2009

Číst článek

Šéf výboru ekonomických poradců německé vlády Lars Feld tento týden uvedl, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli opatřením proti koronaviru pravděpodobně vykáže výrazný pokles. Německý výzkumný institut DIW minulý týden rozsah tohoto poklesu odhadl na tři procenta.

Weidmann nicméně upozornil, že pokles německé ekonomiky v prvním čtvrtletí by měl zmírnit relativně dobrý vývoj v průmyslovém sektoru. „To je důvod, proč jsou nyní naši ekonomové toho názoru, že svou prosincovou prognózu nemusíme výrazněji upravovat,“ uvedl. Dodal ale, že budoucí vývoj ekonomiky zůstává nejistý a bude záviset zejména na vývoji pandemie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme