Německo hlásí výrazný pokles počtu sezónních pracovníků z Polska

Počet kdysi nepostradatelných polských sezónních pracovníků v Německu výrazně klesá. Ukázaly to nejnovější statistiky Spolkové agentury práce. Němečtí farmáři si ale prý na nedostatek pomocníků nestěžují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Loni v srpnu pomáhalo německým zemědělcům ještě 197.000 Poláků. Letos se jejich počet o plných 32.000 snížil. Důvodem jsou lepší platové podmínky ve Velké Británii nebo Nizozemsku i výrazné zlepšení situace v samotném Polsku.

Podle mluvčího Německého zemědělského svazu Michaela Lohseho s tím ale farmáři výraznější problémy nemají. Náhradu za polské sezónní pracovníky totiž našli na jihovýchodě Evropy, především pak v Rumunsku.

Podle stávajících pravidel navíc 10 procent sezónních pomocníků musejí tvořit němečtí nezaměstnaní. Jejich pracovní výkonnost je ale považována za problematickou.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme