Německo instaluje v Asii systém varování před cunami

45 milionů eur - to je cena za tisíce zachráněných životů obyvatel na pobřeží Indického oceánu. Německo dodrželo svůj slib a právě tento týden začalo rozmisťovat v jihovýchodní Asii systém včasného varování před vlnami cunami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tsunami

tsunami | Foto: NOAA

Unikátní zařízení je výsledkem práce postupimského Institutu geofyziky. Jeho princip je založen na systému GPS a spočívá ve vytvoření sítě senzorických bójí a pobřežních stanic, které jejich varovné signály zachytí v dostatečném předstihu, aby mohly varovat obyvatele před blížící se zkázou.

Tento týden vyplula výzkumná loď Sonnet s nákladem takových bójí z Jakarty a v příštích 14 dnech je ukotví na mořské dno podél pobřeží Sumatry. Celý projekt, který financuje v rámci štědré pomoci vlnami cunami postiženým zemím spolková vláda, má být kompletní do roku 2008.

Německo na projektu spolupracuje také s Mezistátní oceánografickou komisí UNESCO. Celkem bude instalováno 500 senzorických bójí s 90kilometrovým rozestupem. Nejhlouběji budou boje v šesti tisících metrech pod mořskou hladinou.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme