Nejatraktivnějšími regionálními zeměmi pro německé investory jsou Estonsko a Česko, vyplývá z průzkumu

Česká republika je pro německé investory po Estonsku nejatraktivnější zemí v regionu střední a východní Evropy. Proti loňskému žebříčku se Česko posunulo o jednu příčku před Polsko. Česká republika byla první do roku 2019, kdy jí přeskočilo právě Estonsko. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu německých zahraničních komor, který se paralelně koná v 16 zemích střední a východní Evropy. Každý rok se ho účastní přes 1300 firem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Oproti loňskému žebříčku se Česko posunulo o jednu příčku před Polsko | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ekonomika jde podle průzkumu nahoru. Především ve zpracovatelském průmyslu je u většiny ukazatelů vidět pozitivní trend pro další vývoj v letošním roce. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků trápí firmy stejně jako dříve, ale růst mzdových nákladů se zpomalil.

Nejhorší dubnový výsledek od vzniku Česka. Schodek státního rozpočtu stoupl na 192 miliard korun

Číst článek

Česko nadále boduje v kritériích „produktivita a motivace zaměstnanců“ a „kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů“. Státní správa je mimo jiné z důvodu nedostatečné digitalizace hodnocena nejhůře v historii průzkumu. Varovný signálem je to, že „politická a sociální stabilita“ zaznamenala z investičních kritérií tento rok největší propad. Jednou z šancí pro Česko by mohlo být zkracování dodavatelských řetězců z Asie zpět do Evropy.

Podniky v Česku hodnotí vyhlídky ekonomiky v letošním roce výrazně lépe než současnou situaci v částečném lockdownu. Skoro 40 procent firem vidí světlo na konci tunelu, téměř každá druhá firma (47 procent) počítá s lepším budoucím vývojem svého podnikání.

Tento pozitivní trend potvrzují i další indikátory. Celých 55 procent investorů počítá se zvýšením svého obratu, u exportu (35 procent), investic (34 procent) a přijímání nových zaměstnanců (36 procent) počítá s nárůstem přibližně třetina podniků. „Pokud nebereme v úvahu propad v roce 2020, pohybují se tyto odhady v podstatě na předkrizové úrovni,“ uvedl výkonný člen představenstva Česko-německé průmyslové a obchodní komory Bernard Bauer.

Podnikatelé si nadále stěžují na značný nedostatek odborných pracovníků, který se bude v příštích letech stupňovat, protože téměř každý druhý podnik pohlíží na vývoj vlastního byznysu v letošním roce pozitivně. Nedostatek odborných pracovníků považuje většina investorů (60 procent) s velkým odstupem za největší riziko pro své podnikání v příštích 12 měsících.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme