Německo je zemí s největšími platovými rozdíly v Evropě

Německo jako jedna z mála zemí Evropy současné krizi vzdoruje. A německý trh stále láká pracovníky i z Česka. Jak je to ale s platy? Ve kterém oboru se nejvíce vydělává, a kde jsou naopak platy nejnižší?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Čerstvá studie o příjmech ukázala, že Německo je zemí s největšími platovými rozdíly v Evropě. Nejlépe je na tom muž, který vystudoval práva, bydlí ve spolkové zemi Hesensko a je zaměstnancem velké renomované firmy.

Podle zmíněné studie v žádné jiné zemi nejsou tak vysoké rozdíly mezi platy žen a mužů – ženy mají příjem v průměru o 22 procent nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O platových rozdílech v Německu informovala zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Klára Stejskalová

I po 23 letech přetrvávají značné rozdíly v příjmech obyvatel někdejšího západního Německa a spolkových zemí, které byly součástí bývalé NDR. Lidé na východě mají dodnes výrazně nižší příjmy, než jsou na tom třeba obyvatelé nejchudší spolkové země někdejšího západního Německa.

Zatímco v už zmíněném Hesensku, které je na špičce před Bavorskem a Bádenskem-Württemberskem, se průměrný hrubý roční příjem specialistů pohybuje v přepočtu kolem 1 350 000 korun, tak v Sasku, které je na chvostu, si lidé na stejné pozici vydělají v průměru jen 867 000 korun.

Obecně k nejhůře placeným patří zaměstnanci ve službách, restauracích či hotelích, tedy v profesích, o které mají největší zájem Češi, kteří přicházejí do Německa za prací. Lépe na tom nejsou ani řemeslníci a velmi nízké příjmy jsou i v pečovatelských službách, tedy v oboru, o který je dnes v Německu největší zájem.

Jednou z nejlépe placených profesí je lékařství. Němečtí lékaři si v průměru za rok vydělají - bez odměn - 1,5 milionu korun a zkušení specialisté ještě víc. V Německu jednoznačně platí, že čím lepší vzdělání, tím vyšší plat a k nejlépe placeným oborům patří právníci, biologové, chemici, fyzici. Velké příjmy jsou i ve farmaceutických firmách a bankovnictví.

V Německu se nedávno kupříkladu vedla diskuze o tom, jak je možné, že šéf středně velké pobočky spořitelny vydělává víc než kancléřka Merkelová.

Klára Stejskalová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme