Koncesionářské poplatky platí pro všechny. Německý ústavní soud zamítl žaloby na plošné odvody

Koncesionářské poplatky v Německu nejsou protiústavní. V Karlsruhe o tom rozhodl ústavní soud, který zamítl v hromadném řízení několik žalob. Uznal pouze stížnost proti tomu, že majitelé několika nemovitostí musejí poplatek odvádět vícekrát podle počtu objektů.

Karlsruhe Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, peníze, bankovky, ilustrační foto

Ilustrační foto. | Foto: moerschy | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Němci od roku 2013 platí za veřejnoprávní média v přepočtu 455 korun měsíčně bez ohledu na to, kolik přijímačů v domácnosti mají.

To byl hlavní důvod, proč se k soudu dostalo tolik stížností. Žalobcům se nelíbilo, že musí koncesionářské poplatky platit, přestože v domácnosti žádný přijímač – ať již rádio, nebo televizor – nemají. Protestovali tak proti plošnému vybírání za něco, co užívá jen část společnosti.

Švýcaři v referendu velkou většinou odmítli zrušení koncesionářských poplatků

Číst článek

Soud ale poukázal na to, že plátci koncesionářského poplatku dostávají „možnost“ veřejnoprávní média sledovat. Což je podle něj podobné jako s odvody na výstavbu silnic, kdy se poplatky také vybírají jednotně od všech, ačkoli ne všichni v Německu vlastní automobil.

Žalobu podala také půjčovna automobilů Sixt, která odvádí koncesionářské poplatky i ze svých vozů, které pronajímá. Firma argumentovala tím, že se poplatky platí dvakrát, protože její klienti je ve své domácnosti také odvádějí. Ústavní soud to ale zamítl a firma proto musí i nadále platit za firemní vozy.

Soud ale nepovažuje za spravedlivé, aby vlastníci například dvou bytů museli tyto poplatky odvádět dvakrát. Doposud totiž funguje praxe tak, že na každý jeden objekt připadá povinnost finanční obnos uhradit.

Celý mechanismus funguje poměrně rychle – jakmile se člověk nahlásí na úřadě k pobytu, získávají veřejnoprávní média tuto informaci. Obratem tak danému člověku přijde dopis, že vzniká povinnost poplatky hradit.

Pokud tedy nyní člověk vlastní dvě či více nemovitostí, středeční verdikt mu v budoucnu zlevní koncesionářské poplatky, jelikož je bude moci platit pouze jednou.

Pavel Polák, pla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme